Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Óvoda

Elérhetőségek:

Cím: Komlóska, Rákóczi út 74.

Adószám: 15760494-2-05

Telefonszám, fax: +36 47 338 224 

Email: komloska.ovoda@gmail.com

Pedagógusaink:

Zsíros Éva - óvodavezető

Orosz Miklósné Csilla - óvónő 

Nagy Éva - dajka 

A Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Óvoda 2013. januárjától önállóan működő intézmény. Óvodánk egy vegyes csoporttal működik. Nagy öröm számunkra, hogy a szomszédos településekről is érkeznek hozzánk gyerekek, a maximálisan felvehető létszám 20 főben van meghatározva. Óvodánkat Komlóska Község Önkormányzata tartja fenn, akitől minden segítséget és támogatást megkapunk, hogy intézményünk megfelelően működjön.

Tevékenységközpontú nevelés

Pedagógiai programunk a tevékenységközpontú nevelésre épít, hiszen a cselekvés közben átélt tapasztalatok hatékonyabban épülnek be a gyermekek életébe, válnak személyiségformáló, fejlesztő hatásúvá. Az óvodás korú gyermek életét érzelmei irányítják, legfontosabb tevékenysége a játék, ezért fontosnak tartjuk, hogy érzelmi biztonságot nyújtó légkört teremtsünk és a tanulás folyamatát játékos formában valósítsuk meg. A kisebb létszámból adódóan egy gyermekre több figyelem jut, maximálisan tudjuk érvényesíteni az egyéni bánásmód elvét. Személyre szabott fejlesztéssel, a szülőkkel való napi kapcsolattal, információcserével tudjuk biztosítani minden gyermek érési üteméhez mért optimális, harmonikus fejlődését.

A hagyományok átadása

Fontos feladatunknak tartjuk a helyi értékek, hagyományok beépítését a gyerekek életébe, részt veszünk a szüret utáni házi szőlőpréselésekben, szilvalekvárfőzésekben, meglátogatjuk a Ruszin tájházat, gyakran sétálunk a Ruszin parkban. A nagyobb ünnepek alkalmával részt veszünk a szentmisén, Karácsonykor a betlehemes szokásokat figyelik tágra nyílt szemmel a legkisebbek is. Ruszin foglalkozásokat is tartunk, amely keretén belül óvodásaink megismerkedhetnek többek között a ruszin népdalokkal, hagyományokkal, őseink életével. 

Folyamatos fejlődés

Intézményünk minden olyan lehetőséget megragad - pályázatot, jótékonysági rendezvényt, egyéni támogatókat-, ami az intézmény fenntartását, fejlődését tárgyi szinten is segíti. Fontosnak tartjuk azoknak az eszközöknek a beszerzését, amelyek szükségesek a megfelelő fejlesztő munkához valamint ahhoz, hogy minél több élményt biztosítsunk óvodásaink számára. 2014 szeptemberében egy kívül-belül teljesen felújított óvodában kezdhettük meg a nevelési évet, korszerű berendezéssel, fejlesztő játékokkal, új könyvekkel, 2 tablettel, modern udvari fajátékokkal, trambulinnal, tanulóbiciklikkel, kismotorokkal, törhetetlen homokozó játékokkal. Olyan szolgáltatásokat is igénybe veszünk, amelyek a mai kor gyermekének életéből már nem hiányozhatnak: úszás, múzeumok, könyvtárak, étterem, posta, szörpüzem látogatása.

Zöld Óvoda

Óvodánk több alkalommal elnyerte a Zöld Óvoda minősítést. A környezettudatos szemlélet kialakítása, a szelektív hulladékgyűjtés, a fa játékok előnyben részesítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a fenntartható étkezési szokások kialakítására, amelyeknek egyben egészségmegőrző hatásuk is van. Konyhánkban a főzéshez használt alapanyagok nagy része helyben megtermelt, vegyszermentes zöldség, gyümölcs. Naponta fogyasztunk nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, sokat tartózkodunk a tágas udvarunkon, ezáltal a gyermekek immunrendszere erősödik, a betegség miatti hiányzások minimálisak.

Sok-sok mozgás

Kiemelt figyelmet fordítunk a mozgás lehetőségének biztosítására, erre kiváló heti egy alkalom úszás, hosszú séták a faluban, erdőben, mindennapos torna és a torna foglalkozás, udvari játék.

Nagy hangsúlyt kap nevelésünkben az, hogy tisztelettudó, egymást elfogadó gyerekeket neveljünk, akik képesek a szabályokhoz alkalmazkodni, azokat betartani, hiszen az iskolában majd az életben is szükségük lesz erre. Különösen fontos ez akkor, amikor más településről érkezik gyermek óvodánkba, hiszen a kedves, befogadó óvodásaink mindig sokat segítenek a beszoktatás időszakában. 

Hiszünk a munkánk által elérhető eredményekben

Hisszük, hogy a nevelési programunknak, kitűzött céljainknak eleget téve az óvodánkban nevelkedő gyermekek olyan erkölcsi, érzelmi, testi, szociális és értelmi szintet érnek el, amellyel az iskolai élet kihívásait akadály nélkül veszik.

Szeretettel várjuk azokat az érdeklődő szülőket, gyermekeket, akiknek fontos, hogy érzelmi biztonságot nyújtó, családias hangulatú, kis létszámú csoportba járhassanak, egészséges ételeket fogyaszthassanak, sokat mozogjanak, ússzanak, néptáncoljanak, kézműves foglalkozásokon vegyenek részt és számtalan olyan élményben legyen részük, amelyek felejthetetlenné teszi óvodás éveiket.

Pillanatképek