Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Népdalkör

A Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Népdalkör 1970-ben alakult, a jelenlegi felállásban kisebb változásokkal 1986-tól működik.

A település ruszin nemzetiségű, ezért a népdalkörnek az elsődleges célja a nemzetiségi hagyományok ápolása, a már kihalóban lévő eredeti ruszin nyelven énekelt népdalok összegyűjtése, megtanulása, illetve magyar nyelven előadott, de a település sajátjának vallott zenei anyagok továbbmentése az utókor számára.

Hanganyagaik nincsenek lekottázva, csak szájról szájra terjednek és maradnak fenn.A népdalkör aranyminősítést ért el 1991, 1993, 1999 és 2003. években.

A többszörös aranyminősítéses és KÓTA-díjas, valamint Hodinka Antal-díjjal kitüntetett (2016 februárjában) Pávakör rendszeresen részt vesz - más események mellett - a ruszin közösségek és az Országos Ruszin Önkormányzat rendezvényein.

A népdalkörnek 2014. nyarán CD-je és DVD-je jelent meg.

2017. májusában Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesült a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenységük elismeréseként.

Tevékenységükkel, színpadi előadásaik révén, nem szűnő lelkesedéssel járulnak hozzá a hazai ruszin nyelv megőrzéséhez és ápolásához.